Zoals ik gisteren al aangaf in de quote; Een lichaam moet je voeden en niet vullen. In deze blog ga ik proberen om daar meer duidelijkheid over te geven. En natuurlijk krijg jij praktische tips over hoe je dit kan toepassen. 

Voeden vs Vullen waarom eigenlijk?

Voeden versus vullen is voor iedereen van toepassing. Of je nu wil afvallen, aan wil komen of op gewicht wil blijven. Het voeden van het lichaam blijft van groot belang. Deze quote gaat namelijk meer over de kwaliteit van je voedingspatroon dan over de hoeveelheid.

In de Fitness is al enige tijd de IIFYM ‘If it fits your macro’s’ voeding patroon/dieet erg populair. Macronutriënten zijn koolhydraten (brandstof), eiwitten (bouwstof), vetten (brandstof) en alcohol (brandstof). De gedachte binnen de IIFYM stroming is dat als je maar binnen je macro’s eet dat je dan ook goed bezig bent. Dit is zowel waar als niet waar.
Het is waar in de zin dat je hiermee prima kan afvallen, zolang je maar in een calorie tekort blijft. Echter gaat deze gedachte wel voorbij aan het feit dat je lichaam naast de macronutriënten ook een diversiteit aan micronutriënten nodig heeft. Dit zijn vitamines (gereedschap), mineralen (gereedschap en bouwstof) en bio-actieve stoffen (gereedschap) Deze micronutriënten zitten vooral in; groenten, zaden, schimmels, fruit en roodvlees.

Naast dat het lichaam gevuld moet worden met de macronutriënten, moet het ook gevoed worden met de micronutriënten.
Met voeden bedoel ik: ‘Een voedingspatroon hanteren dat zorgt dat je een  grote diversiteit aan voedingsstoffen binnenkrijgt door de dag heen.’
En dit is eigenlijk heel simpel uitgelegd een advies in de vorm van ‘eet gevarieerd en veelzijdig’.

Tips om meer variatie aan te brengen in je voedingspatroon.

  • Als je groente koopt, probeer dan eens alle kleuren van de regenboog mee te nemen.
  • Als je graanproducten koopt, probeer dan meerdere graansoorten in te slaan (en te eten). Naast tarwe, wat het meest gebruikt is. Zijn de volgende varianten ook goed beschikbaar in de supermarkt: Rogge, spelt, mais en boekweit en couscous.
  • Probeer twee keer per dag iets van groente te eten, bijvoorbeeld bij het avond eten en rauwkost als tussendoortje. Groentes bevatten veel goede voedingsstoffen én werken verzadigend. Dat laatste komt vooral door de vezels en doordat groente over het algemeen laag in calorieën zijn.
  • Ga niet elke dag voor een stukje vlees, maar varieer door de week heen met 3x vlees, 2x vis en 2x vegetarisch bijvoorbeeld. Hierdoor ga je vanzelf automatisch meer variëren.

Neem contact met me op als je meer wilt weten over voeding. Ik help je graag verder met vragen over voeding in het algemeen of over vragen over voeding in combinatie met sporten of afvallen.

Ben jij klaar voor de volgende stap?